Armband // oma haar gedragen goud

||43||
arrow arrow

Mijn oma is alweer een poosje geleden overleden en ik herinner mij nog goed dat zij ons als kleinkinderen bij leven een spaarrekening heeft gegeven waar zij geld op heeft gezet. Wij mochten er niet aankomen tot wij 21 waren. In de tussentijd kregen wij ieder jaar rente over deze rekening, waardoor het bedrag groeide. De rente stond destijds nog lekker hoog, 7,5% als ik het mij niet vergis. Dat kunnen wij ons nu natuurlijk niet meer voorstellen. 

Ik dwaal af... Geld op de bankrekening, wat zal ik daar nu eens mee doen? Een mooie bestemming voor de erfenis van oma, die toen nog niet eens overleden was. Tja een sieraad; dat had ik zeker gedaan als ik niet op de opleiding voor goudsmeden zat. Ik heb eens een collier van malachiet (edelsteen) van haar gekregen en ook een zilveren Maria hangertje (katholiek) heb ik gekregen.

Nu maak ik geregeld sieraden voor klanten van gedragen goud van hun oma. Ik krijg dan mooie verhalen te horen over de oma's van de kleinkinderen, liefdevol, ontroerend en soms heel herkenbare verhalen. 

Deze armband hieronder heb ik mogen maken voor een kleindochter van een bijzonder lieve oma. Ik heb het genoegen gehad deze oma ook te leren kennen. Kort, dat wel... Maar het leven is soms vluchtig. Gelukkig kan de herinnering veel langer zijn. Hiermee, en zeker met het dragen van zon mooie armband blijft de gedachte levend.

Mijn oma was een potige dame, zij had 12 kinderen en moest dus altijd sterk zijn om iedereen te kunnen laten groeien, zoals zij dat voor ogen had. Ze sprak nooit over anderen, en ze had ook nooit ergens last van. Luisteren, dat kon ze goed. En natuurlijk vond ze overal wel wat van. Dat zei ze, niet altijd, maar dan merkte je het wel. Toch heb ik achteraf bewondering voor haar.

Haar sieraden heb ik de laatste jaren mogen opknappen. Zo had ze een mooie geelgouden armband, en ook die armband had een verhaal. Die heeft ze heel vroeger zelf gekocht bij een juwelier waar opa en oma altijd kwamen. Als ik een ander vak gekozen had, had ik zeker ook zon armband als hierboven op de foto uitgekozen bij het karakter van mijn oma.

Wat heb jij voor sieraad van jouw oma? En wat is jouw verhaal daarbij?

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Bij inschrijving ontvangt u eens per maand het laatste nieuws van Marijke Mul