Koopzondag in Haarlem

Sinds 1 maart 2012 is het iedere week koopzondag in Haarlem. Heel vervelend voor de kleinere ondernemer, valt hier een oplossing voor te bedenken? Vandaag was de allereerste niet reguliere koopzondag, sinds de nieuwe mogelijkheid om open te gaan tijdens de nieuwe regeling voor openstelling van de winkels in Haarlem. Wij zijn open geweest. Er was aanloop, maar niet om over naar huis te schrijven. Redenen daarvoor?

  

~ Het idee moet nog even inslijten. Dat de mogelijkheid er is om op zondag binnen te lopen. Mensen moeten daaraan wennen. Het zit nog niet in het systeem van de gedachten.

~ Liepen alle mensen door de Grote Houtstraat, doordat mensen gewoon een beetje willen wandelen? En niet echt aan het winkelen waren..

~ Er waren in de Gierstraat een paar winkels open. Word het in een straat drukker doordat alle winkels open zijn, of komen mensen gericht naar een winkel toe?

~ Het was erg mooi weer. Als het minder mooi is of mensen vaker mooi weer hebben, gaan ze vaker de stad in? Nu wilden de mensen misschien lekker wandelen door de duinen, met de kinderen naar de kinderboerderij of een ijsje eten bij Garonne. Ik hoorde dat er een lange rij stond bij deze geweldige ijssalon, die haar deuren weer voor één van de eerste dagen dit jaar heeft geopend.

Mijn filosofie is dat ik het eerst een half jaar wil proberen. Ik zal mensen erop wijzen, vertellen dat ik tijdens koopzondag in Haarlem open ben. Dat, als je samen met je partner, naar dat unieke sieraad wilt komen kijken, dat niet alleen op de zaterdag hoeft.

Hoe komt het dat er een paar winkels in de Gierstraat open waren? Moeilijk om hier een goed antwoord op te geven. Logisch dat winkels zonder personeel niet 7 dagen in de week open kunnen. Personeelslasten zijn een belangrijke oorzaak in het kosten plaatje van de kleine ondernemer. Ook is het voor de kleine ondernemer lastig om gedegen personeel te laten werken. Wij kunnen niet zomaar wat scholieren roepen en in de winkel zetten. De klant wil nu eenmaal gedegen en vakkundig advies. En wij staan daarvoor. Op de koopzondag in Haarlem sta ik dan ook zelf in de winkel. Mijn personeel werkt door de week heel hard. Ik wil kijken, proberen en testen of het voor mij uitmaakt dat ik op de koopzondag in het centrum van Haarlem kan groeien met aanloop in de winkel. Ook als niet alle winkels in de straat open zijn.

En mochten er weinig klanten binnenlopen. Heb ik nog werk zat te doen. Dus vervelen zal ik mij gelukkig zeker niet...

Inmiddels bijna een half jaar uitgeprobeerd, kom ik tot de volgende conclusie:

Vanaf 2e zondag van juli gaan we een zomerstop in. Vanaf oktober of november zijn wij weer geopend op de zondag Voor nu even op adem komen van alle drukte in begin dit jaar.  

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Bij inschrijving ontvangt u eens per maand het laatste nieuws van Marijke Mul