Wat is de betekenis van 925, zilver, karaat, goud, platina?

||43||
arrow arrow

Goud en zilver worden in legeringen tot sieraden verwerkt. Dit betekend dat het sieraad in 14 krt goud voor 585/000e aan goud bestaat en de rest van 415/000 bestaat uit andere metalen. Ook kun je dit lezen als 14/24e ten opzichte van 10/24e. Dit wordt beschreven als gehalte van het sieraad. En het bijgevoegde materiaal heeft de benaming bijzet.

8 karaat - 333/000

Minder dan de helft van de legering bevat goud. Hierdoor zegt de Nederlandse wet dat het géén goud mag heten. In Engeland daarentegen wordt het wel als goud verkocht. Kijk dan ook goed naar het gehalte alvorens u besluit een sieraad te kopen. In een ander land kan het zo maar niet de waarde hebben, welke u betaald in het land waar u op dat moment bent.

Wij zullen hieronder een verduidelijking geven op de verschillende gehaltes:

GOUD

Het meest voorkomende materiaal in Nederlandse sieraden. Het is stevig en hierdoor goed te verwerken in sieraden. Dit gehalte is het best voor witgouden sieraden, omdat het materiaal hier zo wit mogelijk mee kan zijn. De grootste hoeveelheid bijzet kan hier worden bijgevoegd om een zo wit mogelijk goud legering te kunnen krijgen.

18 karaat - 750/000

Een mooi warme tint goud krijgt de legering bij dit gehalte. Welke legering je ook pakt, geel, rood of wit. Er zit bij allen een warme gloed over het materiaal heen. Het wit zal dan ook minder wit zijn, dan gewenst bij een witgouden sieraad. Toch kan het zijn dat je hier bewust voor wilt kiezen. 18 karaat komt komt veelvuldig voor in Italiaanse sieraden.

20 karaat - 833/000

Een iets meer ongebruikelijk gehalte. Dat zeker ook gebruikt wordt voor de verwerking naar sieraden. De kleur van dit gehalte zal echt aanspreken. Ook werden er vroeger veel munten mee vervaardigd. Dus heeft u nog ergens een gouden munt liggen is het zeker de moeite waard om eens te laten nakijken of het niet 20 karaat aan goud gehalte heeft.

22 karaat - 916/000

Net als bovenstaand gehalte een meer ongebruikelijk gehalte in Nederland. Het wordt zeker verwerkt in sieraden. Het is alleen veel minder voorkomend. Dit gehalte heeft een diepe gele gloed in het materiaal. Dit komt door de hoge hoeveelheid goud in de legering.

24 karaat - 999/000

Hoe hoger het gehalte hoe zachter het materiaal. 24 karaat goud is het hoogste gehalte aan goud wat er bestaat. Er zit altijd 1/000e aan een ander materiaal in. Zelfs als dat niet het geval zou zijn, wordt het materiaal wel op deze wijze gekeurd door de keurkamer. Het materiaal is heel slijtvast door de stroperigheid van het materiaal. Hierdoor kan het juist een voordeel zijn dit te gebruiken. Het kan alleen niet gesoldeerd worden en wordt dan ook vaak gelast met hetzelfde materiaal. Ook dit gehalte is meer ongebruikelijk in Nederland.

Dit wordt veelal voor de vervaardiging van sieraden gebruikt.

Dit wordt meestal voor de vervaardiging van gebruiksvoorwerpen gebruikt.

950/000

Sieraden van platina zijn heel zuiver. Hier zit maar 50/000e aan bijzet bij. Het materiaal is heel edel en het is daardoor ook heel wit. Door zijn stroperige structuur is het zeer slijtvast en blijft het ook uitermate glimmend bij het dragen. Het materiaal platina heeft een hoog soortelijk gewicht, waardoor het een zwaar metaal is. Samen met de hoge materiaalprijs maakt het een kostbaar materiaal. Ook de productie van platina heeft speciale aanpak nodig, hierdoor zullen niet veel goudsmeden met platina werken. Wij deinzen hier echter niet voor terug en vinden het een prachtig metaal om echte juwelen van te maken. 

Wij vervaardigen delen van sieraden in titanium. Het is mogelijk om sieraden in titanium door ons te laten maken. Wij zullen hierin samenwerken met onze leveranciers.

Wij vervaardigen sieraden in staal niet zelf. Wel is het mogelijk om bepaalde sieraden door ons te laten maken. Wij zullen hierin samenwerken met onze leveranciers.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Bij inschrijving ontvangt u eens per maand het laatste nieuws van Marijke Mul