Straatvraag: " Als ik zeg emailleren, dan zegt u ?"

||43||
arrow arrow

Donderdag 10 maart zijn we de straat op gegaan met een vraag: ‘Als ik zeg emailleren, dan zegt u ?

“Ik was vroeger lerares en emailleerde geregeld met leerlingen. Toen één van mijn collega’s weg ging hebben we zelfs een keer een prachtig cadeau gemaakt van emaille.  We hadden op een mooi stuk hout kleine bordjes geplaatst met emaille-tekeningen. De tekeningen waren gebaseerd op het leven van mijn collega. Het was zo mooi geworden dat ik het eigenlijk zelf wilde houden!”

“Thuis hebben wij witte borden met daarop tekeningen van emaille. Ik gebruik deze bordjes als palet bij het schilderen.”

Alice: “Ouderwetse pannen en schaaltjes. Van die versierde schaaltjes met tekeningen van emaille.  
Dochter Joyce: “Bij sommige sieraden wordt er ook gebruik gemaakt van emaille!”

Meneer Dullemen: “Cloisonné is één van de technieken die gebruikt wordt bij emailleren. Bij deze techniek wordt doormiddel van metaal, cellen gecreëerd. Deze cellen worden gevuld met (gekleurde) emaille. Ook bij oude klokken werd vroeger, maar ook vandaag de dag nog steeds, gebruik gemaakt van emaille. De wijzerplaat werd ermee bedekt. Een prachtige techniek.”

Meneer Kort: “Je ziet het veel in broches en in sieraden, ik vind het ambachtelijk en zeer mooi. Ik heb het nog weleens op school gedaan, bij handvaardigheid was één van onze opdrachten emailleren. Ik vond het prachtig om het  te zien ontwikkelen in de oven.”

Het jongere publiek beantwoordde deze vraag echter met ‘Wat zegt u?’ en ‘Nog nooit van gehoord’. Er was zelfs iemand die zei: ‘Bedoelt u e-mail?’  

Op zondag 3 april zal Natalie Hoogeveen een demonstratie emailleren geven. Ze zal verschillende technieken laten zien en deze toepassen op allerlei materialen en sieraden.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Bij inschrijving ontvangt u eens per maand het laatste nieuws van Marijke Mul