van geelgoud maak je geen witgoud

||43||
arrow arrow

Het verleden kan je niet veranderen

Een witgouden ring met rutielkwarts deels gemaakt met geelgoud van eigen materiaal.

Heb je eigen materiaal van vader, moeder, opa, oma, tante of een ander dierbaar persoon en draag je zelf over het algemeen veel zilver of witgoud? Dan kunnen wij om tafel om een oplossing te zoeken. Veelal dragen mensen als ze zelf de voorkeur hebben voor witgoud liever een sieraad welke geheel uit wit goud bestaat. Een enkele keer is het niet heel erg als het sieraad toch een klein stukje geelgoud bevat, zeker niet als het gemaakt wordt van goud, welke van familie of een dierbaar persoon is geweest.

Van geelgoud kan je geen witgoud maken

Vaak krijg ik de vraag of het mogelijk is om van geelgoud witgoud te maken. Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt geleverd, mocht je hier een andere kleur van willen maken, zal je andere metalen moeten toevoegen waardoor je onder het gehalte gaat komen. Zodra dit gebeurt, mogen wij het in Nederland geen goud meer noemen. Wij kiezen er zelfs voor om witgoud niet te hergebruiken als het naar een andere vorm gesmolten zou moeten worden. Het materiaal zal broos worden en hierbij kunnen wij niet bij de kwaliteit blijven waar wij voor staan. Wel kunnen wij bijvoorbeeld een witgouden trouwring doorzagen en door de wals halen, zodat het als strip ergens in gebruikt zou kunnen worden.

Geelgoud vormt geen probleem. Van geelgoud kunnen we alle vormen gieten. Dit kunnen we in een andere vorm gieten en er zodanig een andere vorm aan geven.

Bij onderstaande ring ging de draagster voor witgoud en was het de bedoeling dat er geelgoud van omas materiaal in gebruikt zou worden. Wij hebben er bij dit model voor gekozen om de helft van de band in geelgoud te vervaardigen. Het voordeel hiervan is dat het niet direct opvalt, maar er toch in verwerkt is. De ring zal overkomen als witgouden sieraad.

Ook hebben wij geelgoud als basis ring gemaakt, met een witgouden ring eroverheen. Dan zie je alleen het geelgoud nog als je aan de binnenkant van de ring kijkt. Er zijn bedrijven die het sieraad zullen rhodineren, dit gebeurt met een laagje rhodium over je sieraad. Alhoewel het een harde laag is, gaat het er bij een ring toch snel af. Wij raden dit dan ook af.

Mocht u verder nog vragen hebben over bovenstaand onderwerp? Schrijf een reactie onder dit artikel of stuur een vraag per email  

Reacties

Gustav Breuer 20 Maart 2017

Ik las je leuke stuk over witgoud. Mss stomme vraag: ik ben een amateuredelsmit. Giet meestal met goud of zilver. Kan ik zelf zilver aan goud bijmengen (zeg iets minder dan de helft) om er witgoud van te maken? Bij voorbaat dank!

Jordi 15 Februari 2017

Beste Marijke, ik wil graag een trouwring laten maken van 2 gouden 10tjes die ik van mijn overleden oma heb gehad. Mijn vraag is gezien het hoge gehalte goud in de munten of het mogelijk is om die wel van witgoud te laten maken? Mvg Jordi

Aileen 14 Januari 2017

Ik heb recentelijk een gouden ring met 3 steentjes van mijn oma geërfd. Deze ring is geelgoud. Nu draag ik zelf nooit goud maar omdat de ring emotionele waarde heeft wil ik deze toch graag dragen. Nu vroeg ik me of u hiervoor ook zo'n mooie oplossing heeft? Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet, Aileen Damen

Leonie 9 Januari 2017

Goedendag, Ik heb een geel gouden ring met 13 steentjes hierin ... ik zou deze graag nog doordragen als wit goud exemplaar maar vanwege de steentjes is dit niet om te smelten. Niets meer aan te doen, denk ik? Het gaat om mijn trouwring die ik uiteraard niet meer draag na drie jaar scheiding .. maar ergens vind ik het zonde van die prachtige ring, vandaar! Anders voor mijn dochter later! Groet, Leonie

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Bij inschrijving ontvangt u eens per maand het laatste nieuws van Marijke Mul