Verslechterende economie of gebrek aan ondernemerslust?

arrow arrow

Beseffen dat je zelf niet gelukkig bent in je eigen bedrijf is hét moment om het roer om te gooien

15 jaar zelfstandig, het krijgen van 2 lieve kinderen, een verbouwing en het runnen van een eigen bedrijf in een economische moeilijke tijd. Ik kan wel zeggen dat ik aardig moe ben. Nu schijnt dit natuurlijk altijd zo te zijn als jonge ouder. De gebroken nachten die hakken er behoorlijk in. Om over het emotionele gedeelte van de verandering nog maar niet te spreken.

Verandering en groei

Inmiddels is de oudste 2,5 en de jongste 1 jaar. En wat hebben we mooie momenten waarin wij samen kunnen lachen. Momenten van herkenning, gestuntel en vrolijkheid. Maar zeker ook momenten van frustratie. Niet kunnen werken zoals je altijd deed, zoeken naar andere wegen en mogelijkheden. Het bedrijf loopt immers ook door. Ik moet eigenlijk zeggen; groeit door...

De laatste tijd blijven de gesprekken van collega-ondernemers om mij heen gaan over:

  • Zal de economie nu eindelijk aantrekken?
  • De vluchtelingen die nu naar Nederland komen, dat helpt de economie niet!
  • Mijn bedrijf valt niet echt meer op, wat kan ik eraan doen?
  • Het lukt mij niet meer om personeel te krijgen, (vooral in de bouw) welke kant moet ik op?

Helderheid in chaos

Als echte ondernemer ben ik zelf vorig jaar naar iemand toe gestapt die mij kon coachen. Dat gaf mij handvatten om vervolgstappen te zetten. Ik liep vast in mijn werk in combinatie met het moederschap. Hoe kwam dit? Mijn creatieve geest stond mij in de weg. Helderheid is heel belangrijk als je andere mensen wilt laten doen wat er bij jou in je hoofd zit! Ikzelf vind het heel fijn om te werken in chaos. Zo kan ik lekker out of the box denken in mijn creaties en in mijn zakelijke brein.

Durf stappen te nemen

In dezelfde tijd heb ik een boek mogen lezen: Topondernemers. Daar haalde ik uit dat je vooral niet zelf moet doen, waar je hart niet ligt. En alhoewel ik dat altijd al riep: volg je hart en doe wat je leuk vindt, zijn er veel taken die je als ondernemer toch zelf oppakt. Er is immers geen kapitaal voor om het een ander te laten doen.

Ik heb gezien dat als je het toch gaat doen, en natuurlijk vanuit een zekere basis; dát is bij mij de productie, dan kan er veel. Mensen die samen met je werken meer in hun kracht zetten en jezelf "overbodig" maken. Dat is spannend en ingewikkeld. Zeker als het van nature niet in je zit, zoals bij mij. Maar hierdoor kun je wel stappen maken, waarbij je zelf ook in je kracht komt te staan.

Alles ging altijd wel goed, maar beseffen dat je zelf niet gelukkig bent in je eigen bedrijf is hét moment om de knoop door te hakken en het roer om te gooien. Kijkend naar de mogelijkheden en daarin durven stappen doet je groeien.

Veranderende economie

Ik denk dan ook dat er helemaal geen verslechterende economie is, maar dat veel ondernemers vast blijven zitten in hun eigen cirkel. De economie is veranderd. Daar moeten wij allemaal aan. Niet alleen mensen die een baan hebben en na 30 jaar verbaasd op straat stonden. Geen idee waar te zoeken naar een nieuwe baan. En soms extreem lang wachtend op een passende plek met enorme dieptepunten. Ook bedrijven moeten meegaan in de groei en verandering van de economie. 

De bouw heeft te maken gehad met een enorme neergang. Alle werknemers zijn ondernemers geworden, want die baan was er immers niet. Momenteel groeit de bouw weer en kunnen de ondernemers niet aan medewerkers komen, omdat die simpelweg ook ondernemer zijn geworden. Tja...en nu dan?

Klappen voor de juwelier

Als goudsmid of juwelier is er een enorme klap geweest en veel juweliers hebben daarom verschillende merken opgenomen. Die merken namen/nemen de overhand. En dan nog al die kortingsacties op internet; moeten we daar aan meedoen? Ze maken de merken kapot! Wij als zelfstandige juweliers kunnen daar onze voorraden namelijk niet op behouden. En dan nog de vraag of een sieraad überhaupt wel een product voor een webshop is.

Vernieuwde webshop

Ik ben van mening dat je moet durven investeren. Hierin kun je het verschil maken. Onze webshop is speciaal gemaakt. En na 1,5 jaar, terwijl hij nog niets had opgebracht, is hij responsive gemaakt. Wederom een investering. En ja, nu gaat hij zijn werk doen! En wat ben ik blij! Ik heb er zelfs iemand voor aangenomen. Nog een extra investering om mee te gaan in de tijd en waardoor ik wederom meer in mijn kracht kan staan.

Wat ga ik doen?

Ik heb een nieuwe kantoor ruimte gehuurd. Na 17 jaar niet meer in mijn woonkamer, maar een echte kantoorruimte. Een plek vol inspiratie. Een ruimte waar ik helder kan nadenken, dingen van mij af kan schrijven en waar ik nieuwe creaties kan ontwerpen en uitdenken. Ik ga vanaf nu meer de ontwikkeling in en zal absoluut nog heel veel afspraken met klanten hebben om hun emotie te weerleggen in een ontwerp! Want dat is wie IK ben...


Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Bij inschrijving ontvangt u eens per maand het laatste nieuws van Marijke Mul